יש הרבה בני דור המילניום בטכנולוגיה וחברי Gen-Z החמיצו – או שהתמזל מזלם להימנע, תלוי איך מסתכלים על זה – החל מקלטות עם 8 מסלולים ועד למכונות כתיבה. בתחום הרכב, הקרבורטור הוא טכנולוגיה שכזו שנשכחה מזמן.

בתור בן דור המילניום בעצמי (אם כי מבוגר יותר), מעולם לא עבדתי על קרבורטור עד לפני שבועיים, למרות העובדה שאני בתעשיית הרכב כבר 17 שנים. כמו אנשים רבים מהדור שלי, נמנעתי מפחמימות בכל מחיר כי, ובכן, למען האמת, לא יכולתי להבחין בין סילון ראשי לשסתום ציפה.

אבל אבוי, לא יכולתי לברוח מפחמימות לנצח. האופנוע שקניתי לפני כמה שנים הפך לאחרונה לקשה להתניע ונתקע לסירוגין, אז ידעתי שהגיע הזמן לבנות מחדש את הפחמימות. הוספתי גם מסנן אוויר של K&N והתקנתי ערכת סילון בזמן שהייתי בזה.

להפתעתי, הפרויקט דווקא התברר כיפי מאוד. ברצוני לחלוק איתכם את מה שלמדתי בדרך בתור חדשני קרבורטור.

מה עושה קרבורטור?
אם אתה מתחת לגיל 40, יש סיכוי טוב שהפעם היחידה שנתקלת בקרבורטור היא בזמן כיסוח הדשא. למרות שלא נעשה שימוש בקרבוראטורים במכוניות ייצור במשך כ-30 שנה, עדיין תמצאו אותם במכסחות דשא, מפוחי שלג ומכונות אחרות עם מנועים קטנים. לחלק מהאופנועים הישנים יותר, כמו שלי, יש גם פחמימות.

כמו מערכות הזרקת הדלק שנמצאות בכלי רכב מודרניים, קרבורטורים נועדו לספק כמות מדודה של דלק למנוע. כמובן, פחמימה היא מכשיר מכני (פרט לחלקם עם צ'וק חשמלי), בעוד שמזרקי הדלק במנועים מודרניים נשלטים על ידי מחשב.

איך עובד קרבורטור?
למרות שכבר אין הרבה רכבים עם פחמימות מתחת למכסה המנוע, זה מועיל לדעת איך הטכנולוגיה עובדת. אתה אף פעם לא יודע מתי אתה עלול להתעסק עם מכונית קלאסית, מפוח שלג או (במקרה שלי) אופנוע.

אז איך עובדת פחמימה? הכל מתחיל עם מהלך היניקה של המנוע, שבו בוכנה נעה כלפי מטה בתוך המנוע, יוצרת ואקום, ומושכת אוויר מעבר לשסתום החנק (עוד על כך בהמשך) ואל תוך הקנה של הקרבורטור.

לאחר מכן, האוויר נע דרך החלק הצר של הקרבורטור הנקרא ונטורי. הוונטורי יוצר מצב של לחץ נמוך השואב דלק מקערת הדלק של הקרבורטור (הקערה מכילה מצוף ושסתום למניעת תדלוק יתר). ואז הדלק נספג לתוך סילון, שמודד דלק לקרבורטור. משם, אוויר ודלק מתערבבים ונכנסים למנוע דרך לוחית מצערת.

לחלק מהפחמימות יש רק מעגל מדידת דלק וסילון אחד, בעוד שלאחרות יש מספר סילונים כדי לספק את הכמות הנכונה של דלק בטווח פעולה רחב. לרוב הקרבורטורים יש גם מעגל משאבת מאיץ שמשפריץ דלק נוסף לתוך הפחמימה בהאצה כבדה.

כמו כן, לקרבוראטורים יש בדרך כלל משנק (כפי שהזכרנו קודם), שהוא שסתום מצערת שנפתח כדי להעשיר את תערובת דלק האוויר כשהמנוע קר.

ראוי לציין שהתיאור שלמעלה מסביר את פעולתו של קרבורטור חד-חבית, אך לפחמימות רבות לרכב יש מספר חביות.

הסרטון שלהלן מדגים כיצד קרבורטור חד-חבית (עם רק מעגל דלק וסילון אחד) עובד בדרך כלל על מכסחת דשא.

מה שלמדתי בזמן בנייה מחדש של הקרבורטור שלי
הדבר העיקרי שלמדתי מהבנייה מחדש של הפחמימות שלי הוא שהטכנולוגיה לא מפחידה כפי שאולי מאמינים אלו מאיתנו שגדלו עם הזרקת דלק. למרות שהפחמימות החד-חביות באופנוע שלי אינן מורכבות כמעט כמו חלק מהיחידות הרב-חביות במכונית, העקרונות הבסיסיים זהים.

אל תפחדו, בני דור המילניום. אם אתה עשה זאת בעצמך עם קרבורטור שזקוק לתיקון, אני ממליץ לך להתמודד עם תיקון או בנייה מחדש שלו בעצמך. פשוט שמור על הכל נקי ומאורגן תוך שימת לב לאן הולכים כל החלקים, ואתה תהיה בסדר.

בזמן בנייה מחדש של הקרבורטורים שלי, השתמשתי במדריך לתיקון של היינס כמדריך העיקרי שלי, בתוספת סרטוני YouTube. אם אתה יוצא להרפתקה הראשונה שלך עם פחמימות, כפי שעשיתי, אני ממליץ בחום להחזיק מדריך תיקון בהישג יד במקום להסתמך רק על סרטוני יוטיוב.

דבר נוסף שכדאי לזכור הוא שהכל מכני, מה שאומר שיש לא מעט כוונון עדין לעשות לאחר הבנייה מחדש. באופנוע שלי, מומלץ לכוונן את שסתומי המנוע לפני סנכרון הקרבורטורים וביצוע התאמות הסרק והתערובת.

אין מחשב שיתאים את תערובת דלק האוויר ויקל על החיים – אתה צריך להשתמש במברג כדי לקחת את העניינים לידיים שלך.

למה אני עדיין מעדיף הזרקת דלק
בסופו של יום, אני עדיין מעדיף הזרקת דלק על פני קרבורטורים, למרות ניסיון הבנייה מחדש המוצלח שלי. עם מערכות הזרקת הדלק של היום, אין צורך לבצע התאמות מדויקות כדי להפעיל את המנוע נכון. בנוסף, כמעט בכל מצב, מנוע עם הזרקת דלק ידלק ממש ללא צורך במשנק או שאיבה של דוושת הדלק.למרות שאני שמח שלמדתי על פחמימות בזמן בנייה מחדש של הסט באופנוע שלי, אני מתכנן לרכוש אופניים עם הזרקת דלק בפעם הבאה. אבל החדשות הטובות הן שכעת אני מוכן להתמודד עם הקרבורטור של מכסחת הדשא שלי בפעם הבאה שהיא תתחיל לפעול – וזה דבר טוב.